pátek 2. října 2009

Chat v aukcích ve zkušebním provozu


Mnoho z vás již asi zaregistrovalo, že u některých aukcí na Bonus.cz se v posledních dnech začala objevovat namodralá ikonka s bílou bublinou naznačující diskusi. To byla jasná známka toho, že jsme dodrželi slib a zahájili zkušební provoz slibovaného chatu u aukcí. Intenzita diskuse (přes 5000 příspěvků první den!) a počet zúčastněných nás velmi mile překvapily a z tohoto pohledu lze chat považovat za velký úspěch. Koneckonců, žádný jiný obdobný web v zahraničí ani u nás tuto službu nenabízí. Jejím cílem, mimochodem rovněž jasně splněným, je především další prokázání naprosté transparentnosti našich aukcí. Jinak řečeno, chat je jasným důkazem toho, že na Bonusu skutečně hrají živí lidé a že mezi hráči nejsou žádní roboti.

Zavedení chatu nicméně přineslo i několik zádrhelů, především ve snaze některých hráčů domlouvat se na průběhu aukcí. Jejich strategie sice vzhledem k množství zúčastněných hráčů příliš nevychází, ale přesto jsme si vědomi, že takové nebezpečí může chat přinést. Aktuálně řešíme situaci moderováním chatu administrátorem, kdy neustále sledujeme diskusi a v případě domlouvání hráčů na průběhu aukce vydáváme varování. Neděláme si ale iluze, že podobné taktiky dříve neprobíhaly, akorát nebyly vidět... Po čase pak přínos chatu vyhodnotíme a zde na blogu vás budeme informovat o dalších novinkách, které v tomto ohledu chystáme.

UPDATE 15:14: Jednou z novinek, která vyplynula z podnětů na chatu, bude změna pravidel vrácených bonů u aukcí Bony a Klid, místo 100% se jich bude vracet méně. Toto z aukcí odradí spolupracující účastníky, kteří nehrají kvůli výhře předmětu, ale jako výpomoc - od začátku chtěji druhé místo. Věříme, že tuto změnu naprostá většina z vás ocení.